BDW Nyitott Stúdiók – KOMOK

2022.09.13. 00:00

Juhász Norbert és Nagy Péter közös stúdiója a bútortervezés és -gyártás mellett egyedi felkéréseket is vállal. Munkájukban elsősorban a funkcionalitásra törekszenek, egyszerű formákkal dolgoznak, alkotói attitűdjük alapját pedig a 20. századot meghatározó Bauhaus és a skandináv szellemi áramlatok jelentik. A stúdió két alapító vezetőjét kérdeztük.

Mutassátok be, kérlek, néhány mondatban a márkát.
A Komok egyrészt egy bútormárka, amelynek keretében magyar tervezőkkel közösen fejlesztünk saját termékpalettát, másrészt pedig egy bútortervező és -gyártó designstúdió, ahol egyedi megrendeléseket teljesítünk, legyen szó beépített bútorokról, egy egyedi étkezőasztalról, vagy akár egy lakás teljes bútorozásáról. Arra törekszünk, hogy minél többféle tudást egyesítsünk, éppen ezért tervezőkkel, gyártókkal, kis manufaktúrákkal is szoros kapcsolatot alakítottunk ki az elmúlt évek során.

Kikkel működtök együtt a leggyakrabban?
A legizgalmasabb megkeresések eddig szinte mindig szakmabeliektől érkeztek – építészektől, belsőépítészektől, designerektől. Ez valószínűleg azért van így, mert ők azok a szereplők, akik mélyebben értik és talán jobban értékelik azt az attitűdöt, amit képviselünk, hiszen mi nem csupán tervezők és nem csak kivitelezők vagyunk, inkább összekötő kapocsként működünk a kettő között. A projektjeink meglehetősen széles spektrumon mozognak. Készítettünk már kis szériában gyártható mobiliákat, egyedi tömörfa bútorokat és klasszikusabb beépített bútorokat is.

Melyek azok a projektek, amelyek különösen megmozgatják a fantáziátokat?
Mindig a legújabb, éppen futó feladatok foglalkoztatnak a leginkább. A tavalyi munkáink közül az Onyx szék gyártmánytervezését és gyártását, az Urba bécsi irodájába készült bútorokat és azokat az egyedi tömörfa darabokat emelném ki, amelyek egy budapesti magánlakásba készültek.

Egyedi munkamódszerrel dolgoztok. Mit jelent ez pontosan?
A KOMmunikáció, KOMbináció, KOMpozíció hármasa jellemzi leginkább a tevékenységünket, erre utal a nevünk is. Ez a három szó tökéletesen összefoglalja a lényeget. A Komok egyfajta hídként működik a tervezőasztal és a műhelyasztal között: értjük a tervezők kéréseit, igényeit, vizuális elképzeléseit, hiszen mi magunk is építészmérnökként végeztünk. Mélyreható ismereteink vannak a gyártási lehetőségek, a különféle technológiák és anyagok területén is. Ez a „tolmácsszerep” mindig kiemelt hangsúlyt kap, és talán ez az, amit a legjobban elismernek a munkánk során. A kombináció és kompozíció szavak pedig jól leírják, hogy hogyan gondolkodunk a konkrét tervezési fázisban: elérhető anyagokból, technológiákból indulunk ki, ezeket kombináljuk és komponáljuk össze egy vizuálisan érdekes és jól funkcionáló bútorrá.

Milyen kihívást jelent számotokra a felelős működés?
Ez az egyik elsődleges szempont a munkánk során, bár sokszor az egyik legnagyobb kihívást is jelenti. Nehéz ma úgy működtetni egy vállalkozást, hogy a produktum önmagában is értéket képviseljen, létrehozásának minden eleme felelős döntés eredménye legyen, és gazdasági értelemben is jól működjön. Sajnos a környezettudatosság még mindig luxusnak számít, hiszen például a tömeggyártott laminált műanyag ára töredéke a furnérozott vagy tömörfa lap árának. Ugyanakkor rendszeresen szembesülünk információhiánnyal is. Sajnos nem mindig követhető teljes bizonyossággal, hogy honnan származik az adott anyag, hogyan dolgozták fel, milyen vegyi anyagokat használtak az elkészítése során. Ez nem könnyíti meg, hogy felelősségteljes döntéseket hozzunk.

Rendszeresen dolgoztok együtt a társszakmák képviselőivel. Mi a vonzó ezekben az együttműködésekben?
Nagyon szeretjük ezeket az közös munkákat, általában az ilyen jellegű kooperációkból születnek a legjobb és legizgalmasabb projektek. Mi is jobban ki tudjuk aknázni a tudásunkat, mert értő környezetben alkothatunk, arról nem is beszélve, hogy mindegyik feladat sok tanulsággal szolgál, ami segíti a fejlődésünket is.

Hogyan készültök a Nyitott Stúdiók programra?
Izgatottan várjuk, mivel több költözés után végre egy helyen rendezhetjük be az irodánkat és a műhelyünket, amit nyílt nap keretében szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek. Egyfajta ismeretterjesztést tervezünk; beszélünk majd az itt folyó összetett munkáról, a gyártási folyamatokról, és betekintést nyújtunk a különféle anyagok, technológiák, praktikus megoldások világába is.

fotókredit: Mohai Balázs