BDW Nyitott Stúdiók – NEONGREY

2022.09.12. 23:04

Horváth Viki enteriőrtervező és Engler Gábor bútorasztalos alig három éve alapította meg közös vállalkozását. Népszigeti műhelyükben hosszas kísérletezés eredményeként születnek meg izgalmas alkotói attitűdöt képviselő konceptuális tárgyaik, lakberendezési kiegészítőik. Ők válaszoltak kérdéseinkre.

Hogyan mutatnátok be a márkát?
2019-ben indultunk, kortárs lakáskiegészítőket és kisbútorokat tervezünk és készítünk tradicionális és kéziszerszámokkal természetes anyagokból ütős színekkel, amelyeket a kortárs analóg tárgyak gyűjtőnévvel definiálunk. A Neongrey elnevezés egyaránt utal a temperamentumunkra, a stúdió missziójára, ugyanakkor erős kontrasztok jellemzik: egyszerre vibráló és neutrális, dinamikus és letisztult.

Meséljetek az első kollekciótokról! Mit érdemes tudnunk róla?
A sorozat elnevezése 3×3, amelyben olyan egyszerű, a mindennapjainkat megkönnyítő tárgyakat gondoltunk újra, mint az előszobai fogas, a lerakóval tartóval kiegészített tükör vagy éppen a többféle funkcióban is tökéletesen működő csipesz. A szériát a háromféle alapanyag: a világos juhar, a klasszikus tölgy és a fekete amerikai dió, valamint a háromféle neonárnyalat (sárga, narancs és pink) következetes használata szervezi egységbe. Az egyes darabok a két legegyszerűbb geometriai alapelemből – a körből és a négyzetből – építkeznek, formaviláguk letisztult, többféle funkcióban is megállják a helyüket, egymást jól kiegészítik, könnyedén kombinálhatók. Minden tárgyunknak önálló története van. A Cö könyvtámasz például Gábor nagymamája hímzőráma-szorítójának újragondolásából született, az Egó kispolc és tükörtartó érdekességét pedig a sejtelmes neonreflex és a különféle színű tükrök jelentik. Mindegyikükben van egy titkos kis részlet, egy különleges szerszámmal létrehozott elem, amely sokat hozzáad a tárgy egyediségéhez.

Hogyan írnátok le a munkamódszereteket?
Mivel a tárgyalkotási folyamat minden lépését, az ötlettől a megvalósításig mi tartjuk kézben, sokat kísérletezünk a különféle anyagokkal és szerszámokkal. Lényeges számunkra, hogy megtaláljuk azokat a matériákat és kivitelezési módszereket, amelyek a legjobban illeszkednek az elképzelt tárgy funkciójához és karakteréhez. Úgy gondoljuk, hogy a készítés módja legalább olyan lényeges, mint maga a megvalósult produktum. Sokszor használunk japán és tradicionális kéziszerszámokat, és a tökéletes színek kiválasztásába is komoly energiát fektetünk.

Mennyire fontos számotokra a felelős gondolkodás, a társadalmi és környezeti felelősségvállalás?
A Go green gondolatiságát minden tekintetben elengedhetetlennek tartjuk. Éppen ezért készítünk kisszériás és egyedi tárgyakat, ezért törekszünk arra, hogy a tervezést és a kivitelezést egy fedél alatt tartsuk, és ezért hasznosítunk újra maradék faanyagokat is. Ügyelünk arra, hogy környezetbarát felületkezelési módszereket alkalmazzunk, és a csomagolást újrahasznosított filc felhasználásával oldjuk meg. Egyszóval azon munkálkodunk, hogy pozitív lenyomatot hagyjunk a világban.

Milyen tapasztalataitok vannak a társszakmák együttműködésével kapcsolatban?
Kifejezetten motiváló számunkra a különféle alkotóterületek közötti átjárás. Szeretjük a szabad asszociációkat: ez történt például az első brandbútorunk megvalósítása során, amely a márka logójának bútorinterpretációjaként született meg. Érdekes tapasztalat, ha a tárgyainkat új kontextusban mutatjuk be, vagy átértelmezzük őket. Ez utóbbi esetben sokszor más alkotóterületekről érkező kreatívokkal és művészekkel dolgozunk együtt.

Mivel készültök a Nyitott Stúdiók programra?
Mivel szabadúszókként enteriőrök berendezésével is foglalkozunk, a tárgyak, a tér és az ember kapcsolata kiemelten foglalkoztat minket. Az eseményre sztorikkal, tárgyakkal és egy házi kiállítással készülünk, sőt egy saját utazásaink inspirálta játékra is hívjuk a műhelyünkbe látogatókat, akikkel közösen elképzeljük majd, hogy a tárgyaink milyen terekben kaphatnak otthont, hogyan használnák őket különféle kultúrájú közegekben.

fotókredit: Mohai Balázs