BDW20-bonbon Balogh Balázzsal

2023.12.01. 10:53

A fesztivál nem jöhetett volna létre a BDW alapítói, szakmai partnerei, munkatársai – közössége nélkül. Sorozatunkban a designhét kiemelt pillanatait, értékeit, eredményeit idézik fel a létrejöttéhez hozzájáruló megszólított közreműködőink. Ezúttal Balogh Balázs motion designer, grafikus, a 2021-ben Red Dot díjat nyert Design Hét Budapest-arculat tervezője osztja meg gondolatait a designról és a közösségről.

Mit jelent Önnek a Budapest Design Week, miben látja a fesztivál szemléletformáló szerepét?

A Design Week számomra elsősorban a megbízóval való közös gondolkodást jelenti. Másodsorban nagyon fontos megjelenési lehetőségnek tartom azok számára, akik szeretnék magukat megismertetni a szakmával, a szélesebb közönséggel, illetve akik szeretnék szakmai kapcsolataikat bővíteni, partnerekre találni.

Melyik év arculatán dolgozott a legszívesebben? Miben volt ez a feladat különleges?

A 2019-es arculat különös jelentőséggel bír számomra, mert 2021-ben Red Dot díjjal jutalmazták ezt a munkámat. Azért volt nagyon izgalmas nekem ez a tervezési folyamat, mert az akkori tematika – a flow – nagyon jól illeszkedett a számomra épp aktuális ideához, miszerint az arculat egy folyamatosan változó, élő, fejlődő, organikus rendszer. Olyan arculatot terveztem, melyben bárki megtapasztalhatja azt a flow-élményt, melyet egy tervező, egy alkotó, vagy bárki más, aki olyan tevékenységet végez, mely örömmel és kellő izgalommal tölti el. Bele tud feledkezni a munkájába. Kihívás volt megvalósítani.

Mi a legszebb emléke a fesztivállal kapcsolatban?

Akkor, 2019-ben az volt a legörömtelibb számomra, amikor a Lumenben a közönség valóban elkezdett játszani az arculattal, melyet a falra vetítettem, mint egy interaktív videoinstallációt. Csak ültem, és figyeltem az embereket, ahogy megállnak, leolvassák a telefonjukkal QR-kódot, és elkezdik használni az applikációt, látni az arcukon, ahogy felismerik, hogy ők irányítják az egészet, aztán elidőznek előtte egy kicsit.

Hogyan befolyásolta a Budapest Design Week az Ön karrierjét?

Számomra ez egy fontos állomás volt. A karrierem szempontjából szerintem nem számottevő a változás.

fotókredit: Csomor Alexander

Balogh Balázs. Design Hét Budapest 2019 - Flow arculati elemek