BDW20 bonbon Baráth Dáviddal

2023.10.13. 15:42

A fesztivál nem jöhetett volna létre a BDW alapítói, szakmai partnerei, munkatársai – közössége nélkül. Sorozatunkban a rendezvény kiemelt pillanatait, értékeit, eredményeit idézik fel a létrejöttéhez hozzájáruló megszólított közreműködőink. Ezúttal Baráth Dávid tervezőgrafikus osztja meg gondolatait a fesztiválról, aki 2009-ben dolgozott a Design Hét Budapest arculatán.

Mit jelent Önnek a Budapest Design Week, miben látja a fesztivál szemléletformáló szerepét?

A design a körülöttünk lévő világot formálja, fejleszti, ezért a designerek felelőssége hatalmas. A mi munkánk azonban a legtöbb nem szakmabeli számára nem látható, nem érezhető. A Budapest Design Week szerepe abban kiemelkedő, hogy a design fontosságát, jelentőségét, mondanivalóját közelebb hozza a nagyközönséghez, akik részben végfelhasználók, részben pedig potenciális üzleti partnerek.

Milyen típusú feladatokon dolgozott a legszívesebben? Miben voltak ezek különlegesek?

A stúdiónkban elsősorban grafika, design és ingatlanok kapcsolatával foglalkozunk, ez teszi ki munkáink jelentős részét. Ezen a területen nagyon sokféle szakembernek kell együttműködnie az ingatlanfejlesztőtől a belsőépítészen, a formatervezőn, a grafikuson át a nemzetközi szállodalánc igazgatójáig és más területek képviselőiig annak érdekében, hogy a végeredmény egységes és erős legyen. Számomra ezekben a megbízásokban az a legszebb, hogy bár minden érdekelt máshonnan közelíti meg a projektet, a végeredmény mégis mindenki céljainak tökéletesen megfelel. Ezek a projektek jellemzően több hónapig vagy évig tartanak, így van idő az elmélyülésre is – jelenleg is dolgozunk például olyan nemzetközi projekten, amiben egy világhírű építész is közreműködik.

Mi a legszebb emléke a fesztivállal kapcsolatban?

Egy konkrét eseményt nem tudnék kiemelni, inkább arra emlékszem, hogy a fesztivál tíz napjában mindig sűrítve vannak érdekes előadások, kiállítások, és ilyenkor rengeteg szakmai találkozásra kerülhet sor. A szakmán belül persze mi máskor is találkozunk szűkebb körökben, de ilyen sűrűségben, tömörségben nincs erre más alkalom, és ez a nyüzsgő, érdekes közeg engem mindig nagyon inspirált.

Hogyan befolyásolta a designhét a karrierjét?

Az ügyfeleink jellemzően nem járnak a Budapest Design Week rendezvényeire, de az eseményekhez kapcsolódó kommunikáció őket is eléri. Úgy gondolom, hogy a mi hitelességünkhöz, ismertségünkhöz nagyban hozzájárult, hogy több alkalommal részt vettünk a Budapest Design Weeken, mert így a már meglévő és a potenciális ügyfeleink is több helyen láttak bennünket, hallottak rólunk, megismerhettek minket és a munkáinkat. A programsorozat olyan nagy láthatóságot adott nekünk, mint egyetlen más esemény sem Magyarországon.

Baráth Dávid
kreatívigazgató, arculattervező
Studio Barath
studiobarath.com
instagram.com/studiobarath

 

fotókredit: Emmer László