BDW20 bonbon Nagy Zsuzsával

2023.10.13. 15:54

A fesztivál nem jöhetett volna létre a BDW alapítói, szakmai partnerei, munkatársai – közössége nélkül. Sorozatunkban a rendezvény kiemelt pillanatait, értékeit, eredményeit idézik fel a létrejöttéhez hozzájáruló megszólított közreműködőink. Ezúttal Nagy Zsuzsa építész, a Design Hét Győr alapítója osztja meg gondolatait a fesztiválról és annak szervezéséről.

 

LÁTNI ÉS LÁTTATNI

 

1.Mit jelent önnek a designhét szervezése, miben látja a fesztivál szemléletformáló szerepét?

 

A Design Hét szervezése számomra társadalmi felelősségvállalás, egy ablak, amelyen keresztül tudunk szólni az emberekhez, tudunk üzenni a világnak, hogy igen, hazánkban rengeteg magasan képzett tehetség van, akik a design valamely szegmensében alkotnak, professzionális szinten, viszont a piacot elöntő tucattól sajnos nem vagy alig látszanak.

A Design Hét Győr megalapítása abból az elemi eltökéltségből fakadt, hogy láttassak. Gyakorló építészként nap mint nap megtapasztalom, hogy a hazai közízlés mennyire igényli, hogy magasabb szintre emeljük, a designszakma pedig mennyire éhezi, hogy láttassák, hiszen sokkal nagyobb körben kellene ismerni az ebben a szférában tevékenykedők munkáját a szakmán és országhatárainkon kívül is, mert a design hatalmas értéket képvisel, és segít meghatározni az identitásunkat.

 

  1. Mely programon dolgozott a legszívesebben? Miben volt ez a program különleges, milyen hatást gyakorolt a designközösségre?

 

2017-ben a Magyar Formatervezési Tanács, valamint a Design Hét Budapest támogatásával civilként alapítottam meg a Design Hét Győrt, azzal a szándékkal, hogy a Győrben élő és alkotó designereket a fővárosi designfesztivál szellemiségében helyben bemutassuk. Az akkor általam ismert alkotók, valamint a rendezvényre jelentkező helyi designerek közül válogatva tizenkét kiváló tervezőművésszel sikerült elindulnunk.

Óriási erő és összefogás volt a győri tervezőművészek körében, hogy nekünk is legyen helyi platformunk, ahol megjelenhetünk. Szinte a semmiből indultunk el, és már az első évben óriási figyelmet szentelt a közönség a tíznapos rendezvénynek.

Induláskor a kiállítás mellett divatbemutatóval, kerekasztal-beszélgetésekkel, szakmai előadásokkal gazdagítottuk a rendezvényt, hogy az érdeklődők a design minél szélesebb spektrumát megismerhessék, de a Design Hét Győr valódi értéke a részt vevő designerek bemutatása volt.

 

  1. Mi a legszebb emléke a fesztivállal kapcsolatban?

 

Rengeteg pozitív visszacsatolást kaptam és kapok mind a mai napig, hogy mennyire értékesnek tartják, hogy Győrben is létrejött egy nívós platform a design bemutatására. Nagy öröm számomra, hogy a városunkban sikerült létrehozni egy összetartó designközösséget, valamint a helyi designfesztivál szervezésével én is egy remek közösség tagja lettem.

A legszebb emlékem, hogy a sikeres megjelenéseinkkel rengeteg emberhez eljutottunk és láttatunk.

Portréfotó: Pomaranski Luca
Fotók: Design hét Győr