BDW20 bonbon Rabb Szabolccsal

2023.09.20. 08:37

A fesztivál nem jöhetett volna létre a BDW alapítói, szakmai partnerei, munkatársai – közössége nélkül. Sorozatunkban a fesztivál kiemelt pillanatait, értékeit, eredményeit idézik meg a létrejöttéhez hozzájáruló megszólított közreműködőink. Ezúttal Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára mesél a DesignPécs programsorozat egyik kiemelkedő pillanatáról és a design meghatározó voltáról.

Mit jelent, jelentett Önnek a designhét szervezése, miben látja a fesztivál szemléletformáló szerepét?

Pécs még mindig egy vibrálóan kreatív, élhető és megélhető város. A kreatívipar jelentős centruma, hatása túlmutat az ország határain, nemzetközi láthatósággal. A helyi designerőforrások és a bennük rejlő vagy már kiaknázott lehetőségek megmutatása nagyon inspiráló, és minden évben új lendületet ad a vállalkozóknak és kreatívipari szereplőknek. A fesztivál szemléletformáló szerepét elsősorban abban látom, hogy tudatosítja és láthatóvá teszi a mindannyiunkat a hétköznapokban is körülvevő dizájnt, ami épp az egyik fontos hozzáadott érték, amivel egy vállalkozás a mai igen kiélezett versenyben egyedi tud lenni. Másodsorban fontos a helyi egyetemi, intézményi és vállalati szektor együttműködését és annak fejlesztését tekintve is.

Mely programon dolgozott a legszívesebben? Miben volt ez a program különleges, milyen hatást gyakorolt a designközösségre?

Az első DesignPécs rendezvény meghatározó volt a kamara és a programsorozat életében, a lendületünk azóta sem hagyott alább.  A 2018. évi esemény volt talán a legnagyobb hatású rendezvényünk Pécsett. Ezt egy időpontban szerveztük egy háromnapos nemzetközi üzletember-találkozóval, melynek keretében vendégül láttuk az uniós vállalkozásfejlesztési hálózat – az Enterprise Europe Network – kreatívipari szektorcsoportjának kollégáit. 19 országból 40 szakember „vitte a hírünket” a nagyvilágba. Ennek hatását a mai napig érezzük, azóta van például európai uniós kreatívipari pályázatok bírálóbizottságában magyar tag is, de magát a pécsi kamarát is számos nemzetközi projektbe hívják partnernek. Ezeken a programokon keresztül menedzseljük az üzleti közösségünket a nemzetközi színtérre.

Mi a legszebb emléke a fesztivállal kapcsolatban?

A dizájn jövőformáló energiával bír, ha jól használjuk, és ha megfelelően védjük és támogatjuk a hasznosulását, akkor egy értékteremtő folyamat részesei vagyunk, amivel mindenki csak nyerhet. Manapság „mindennek tudjuk az árát, de semminek nem ismerjük az értékét”. Ez a fesztivál erre az értékre mutat rá, legyen szó egy tárgyról, emberről, művészről, térről, tudásról, magáról az összefogásról. Ezen az úton elértünk oda is, hogy idén egy nemzetközi piacra kerülő filmet is forgatnak Pécsett helyi vállalkozók bevonásával, ami egyfajta jövőképet mutat minden kapcsolódó szakmának.