BDW20 bonbon Várhelyi Judittal

2023.11.16. 10:27

A fesztivál nem jöhetett volna létre a BDW alapítói, szakmai partnerei, munkatársai – közössége nélkül. Sorozatunkban a rendezvény kiemelt pillanatait, értékeit, eredményeit idézik fel a létrejöttéhez hozzájáruló megszólított közreműködőink. Ezúttal Várhelyi Judit designszakember, egyetemi oktató, ikebana művész osztja meg gondolatait a fesztiválról.

Mit jelent Önnek a Budapest Design Week, miben látja a fesztivál szemléletformáló szerepét?

Kevesen emlékeznek rá, hogy az első budapesti designhét a Magyar Formatervezési Díj alapításának 25. évfordulója körül kristályosodott ki. A díjat a Magyar Formatervezési Tanács kezelte, és szerettük volna, ha a „születésnap” alkalmával a 25 év alatt legjobbnak ítélt alkotások európai kontextusba kerülnek. Ez a gondolat jól illeszkedett a Design Terminál tervezett rendezvénysorozatához, így megszületett az első, akkor Design Hét nevezett esemény.

Az évek alatt a programsorozat persze sokat változott, fejlődött, de egy valami a kezdetektől fogva jelen volt: a hazai kortárs designt nem önmagában, hanem nemzetközi kontextusában mutatja be. Ez a kitekintés a világra rendkívül fontos, hiszen a hazai tervezők csak a nemzetközi – elsősorban az európai uniós – vérkeringésbe bekapcsolódva érhetnek el sikereket. Mindez a nagyközönség számára is fontos, hiszen csak így alkothatnak reális képet arról, hol is tart a magyar formatervezés és design.

Mely programon dolgozott a legszívesebben? Miben volt ez a program különleges, milyen hatást gyakorolt a designközösségre?

2004-ben regionális találkozóra invitáltuk Kelet-Közép-Európa designintézményeinek vezetőit.  Ez volt az első lépés a térség designközösségének szakmai összefogására, a rendszerváltozás során megszakadt társintézményi és szakmai kapcsolatok újrafelvételére. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az akkor létrejött munka- és persze baráti kapcsolatok hálója ma is aktív.

Mi a legszebb emléke a fesztivállal kapcsolatban?

Személy szerint mindig a designtúrákat, a Nyitott Stúdiók programot szerettem a legjobban, melyek során új alkotókat fedeztem fel, és bepillanthattam az alkotás varázslatos folyamatába.

fotókredit: Kubota Gaku