BDW20 – Húszéves a design legátfogóbb hazai seregszemléje

2023.09.12. 17:15

A 2023-ban 20. évébe lépő Budapest Design Week a legátfogóbb, legtöbb programot magában foglaló, a fővároson messze túlmutató kreatívipari eseménysor, mely egyben a designszakma éves seregszemléje is.

Az idén október 5–15. között jubileumát ünneplő fesztivál remek alkalmat nyújt arra, hogy közösen felidézzük az elmúlt két évtizedet, és visszatekintsünk a kiemelkedő designpillanatokra. A programsorozat keretében bemutatjuk az azóta ikonikussá vált magyar alkotásokat, tervezőiket és a hazai stúdiókat, és megszólítjuk a kreatívipar véleményformálóit, a múltidézés mellett képet adva a design sokszínű jövőjéről is.

A fesztivál elmúlt húsz évét elsősorban a budapestdesignweek.hu honlapon és közösségi oldalain idézi meg a BDW alapítói, mindenkori kurátorai, szervezői és partnerei segítségével, akik közösségi ajándékként osztják meg legszebb emlékeiket, a designról és jelentőségéről megfogalmazott gondolataikat a jubileum kapcsán. Szintén ezeken a felületeken böngészhetünk a designhét archívumából válogatott felvételek között és olvashatjuk az elmúlt két évtized legsikeresebb Nyitott Stúdiók programjai résztvevőinek összegző és jövőbe tekintő interjúit, akik a fesztivál idején újra megnyitják kapuikat, és betekintést engednek stúdióikba, irodáikba.

A fesztivál eredményei és emlékei a virtuális világból kilépve a BDW20 központi helyszínén, a Néprajzi Múzeumban egy különleges installációban is megelevenednek és böngészhetővé válnak. A kamarakiállítás mellett a Magyar Formatervezési Díj, valamint a Design Management Díj idei elismertjeinek kiállítását is megtekintheti a közönség.

A rendezvénysorozat a múlt ünneplése mellett a jövőbe is betekintést nyújt: a BDW20 központi helyszínén október 10-én LÁSS A JÖVŐBE! programunk során a jövőkutatás elméletével, míg október 11-én JÖVŐBEN VAGYUNK! programunk keretében annak a jelenben való gyakorlatával foglalkozunk.

Ahogy az elmúlt években már megszokottá vált, a BDW 2023-ban is kiemelten foglalkozik a vállalkozásfejlesztéssel: október 12-i tematikus napunkon több nézőpontból is megvizsgáljuk a kreatívipari vállalkozások fejlődési és érvényesülési lehetőségeit. Napindító JövőLÉT eseményünket a kreatívipar számára elérhető hazai és nemzetközi pályázatok és mentorprogramok bemutatásának szenteljük, különös tekintettel a nagyobb pályázatok menetrendjének ismertetésére. Ezt követően a JövőKÉP program során a hazai felsőoktatási intézmények mutatják be azokat az innovatív képzéseiket, melyek már a jövő formálását segítő új képzési modelleket alkalmaznak. Az esemény apropóját az Európai Unió által 2023-ra meghirdetett Készségek Európai Éve is adja. A napot összegzésként az idén 5. évébe lépő Start Up Guide LIVE zárja, mely a kettős jubileumhoz kapcsolódva olyan designvállalkozókkal elemzi a kreatívipari vállalkozások sikeres működésének titkait, akik az elmúlt 20 évben, a Budapest Design Week születésével és „felnövekedésével” párhuzamosan kezdték pályájukat, alapították első cégüket, értek el rangos díjakkal elismert jelentős eredményeket.