Budapesten tart előadást a Design Világnapján, és a MOME végzőseit köszönti Paola Antonelli, a New York-i MoMA kurátora

2023.06.28. 23:24

Világhírű alkotókat lát vendégül megújuló diplomaosztója keretében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Idén júniusban a MOME alapszakos végzősei Paola Antonelli világhírű építész, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátorának, kutatás-fejlesztési igazgatójának inspiráló beszédét hallhatják, június 29-én, a Design Világnapján pedig az egyetem campusán tart majd mesterkurzust a szakember.

Előadásában azoknak a designereknek a formálódó szerepéről, munkásságuk hatásáról beszél majd, akiknek koncepciói, tervei a világ legégetőbb problémáira válaszolnak. Megismerhetjük a design aktivizmust, amely egy a megszokottól eltérő tervezői attitűd, és amely társadalmi, politikai változások előmozdítója, valamint az ehhez kapcsolódó, a világ minden pontjáról gyűjtött jó gyakorlatokat.

Az előadás alapja a Design Emergency című könyv, melyet Antonelli Alice Rawsthorn designkritikus szerzőtársával még a pandémia idején egy azonos nevű Instagram csatorna elindítását követően írt. Az ebben megjelenő új szemléletmóddal a magyar közönség most találkozhat a There Is Always a Design Emergency című eseményen.

„A design az életről szól” – mondja Antonelli, aki az elmúlt évek során többször vizsgálta a design szerepét a globális kihívások és a mindennapok összefüggésében egyebek közt a 2015-ös Design and Violence című MoMA projektben és könyvben, majd a 2019-es Broken Nature című XXII. milánói Triennálé alkalmával.

Mindezt szászszorosan mutatta meg a pandémia világszerte, ez volt az az időszak, amikor a design életbevágó kihívásokra válaszolt, az Egyesült Államok és Mexikó határától Kairóig, az intenzív osztálytól a digitális világig, a tárgyaktól a globális infrastruktúrákig. Az emberek a design, a designgondolkodás segítségével vészhelyzeteket oldottak meg nap mint nap.

Paola Antonelli nem csak kivételes építész és kurátor, de tanított a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen, a Harvard Graduate School of Designban és a New York-i School of Visual Arts MFA programjában is. A TIME Magazin a világ legfontosabb design-vizionáriusai közé választotta, kurátori működése paradigmaváltó: 2012-ben például ő vásárolt először a múzeum gyűjteményébe videojátékokat.

There Is Always a Design Emergency – Paola Antonelli Masterclass

Időpont: 2023.06.29.,18:00
Helyszín: MOME Filmstúdió
Az esemény regisztrációköteles.
Regisztráció: https://mome.hu/hu/esemenyek/there-is-always-a-design-emergency-paola-antonelli-masterclass-a-mome-n

Bővebben az eseményről:

https://mome.hu/hu/hirek/there-is-always-a-design-emergency-paola-antonelli-masterclass

A rendezvény a MOME Alapítvány támogatásával, a Global Voices of MOME kezdeményezés keretében valósul meg.