Cselényi Krisztina kedvenc tárgya – Ystudio toll

2022.01.15. 23:00

A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Cselényi Krisztina, a Fabunió – Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöki tanácsadója, az Európai Bútorszövetség (EFIC) elnökségi tagja, a Magyar Formatervezési Tanács tagja válaszolt.

Mi a kedvenc tárgya, és miért?

Nincs egyetlen kedvenc tárgyam, mert súlyos tárgyfüggő vagyok. Ragaszkodom a dolgaimhoz, évekig hordok cipőket-ruhákat, használom nagymamám tökgyaluját, nem szívesen cserélek le dolgokat, és mindig begyűjtök újakat. Ezúttal viszont azért a tollamat választottam a széles skálából, mert talán ez az, amit a legtöbbet használok. Viszonylag sokat írok, naplót is vezetek és a tollam fontos eszközöm. Az írás, főleg ma, a digitalizáció korában egyfajta edzés, ami stabillá teszi a gondolkodást és karban tart. És mivel munkaeszköz, ezért kényelmes darab kell, hogy legyen. Voltak próbálkozásaim neves darabokkal, szállodákban kapott szépségekkel, de egyik sem volt az igazi. Vagy férfiaknak tervezték, vagy túl kicsik voltak, vagy hiába volt drága, nem volt tartós, szóval hamar eltörött, elromlott, és ez zavart.

Miért tartja „jó” tárgynak, és mi a tárgy története?

A Bomo Art boltjában láttam meg és vettem kézbe az Ystudio golyóstollát, azelőtt nem ismertem ezt a márkát. A szépsége fogott meg: a fém, amely a finom csiszolásnak köszönhetően nem volt hideg, aztán a felület és a sokszögű forma, amelyen nem csúszkáltak az ujjak. Mint kiderült, a toll egy taiwani cég terméke, így hát a keleti tárgykultúra nagykövete. Ez magyarázza azt is, hogy nincs rajta extra díszítés vagy felesleges részlet. Tökéletesen illett a kezembe, és a forma, a súly, a látvány igazi szerelem volt első látásra, a függőségem pedig gyorsan kialakult iránta. Mindig, mindenhova magammal viszem, mint ahogy a személyi igazolványom és a zsebkendőm is vándorol, ha táskát cserélek. Egy szóval alapdarabbá vált.

Mit gondol, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvence?

A tárgyaimnak fontos szerepe van abban, hogy jól érezzem magam a bőrömben. Magabiztosságot adnak. Egy szép tárgy a stabilitást, a keretet biztosítja a napi rutinban. Meg lehet oldani egy feladatot ugyanolyan jól egy csúnya, de célszerű darabbal, de miért lenne baj, ha ezt inkább egy szépséggel tesszük meg? A design szerepe a funkció és forma tökéletes összehangolása, tehát az, hogy a szükséges eszköz hibátlan legyen a feladatára, de szépséget és örömöt is hordozzon magában. Legyen szó citromfacsaróról, tollról, turmixgépről vagy autóról, ez csak a designtárgyak sajátja. Csak az ember olvas és ír, teremt saját világot és érez örömöt ennek kapcsán. Ehhez az örömhöz pedig elengedhetetlen egy toll, talán épp ezért lett most ő a kiválasztott.

Cselényi Krisztina, a Fa- és Bútoripari Unió elnöki tanácsadója, az Európai Bútorszövetség elnökségi tagja, a Magyar Formatervezési Tanács tagja

fotókredit: Cselényi Krisztina