Designerként vállalkozni

2023.10.27. 11:57

Beszámoló a JövőKÉP – Innovatív kreatívipari képzések bemutatója című előadás-sorozatról

A hazai kreatívipar szereplőinek jelentős része dolgozik szabadúszóként, vállalkozóként. Számos designert látunk egyéni vállalkozóként sikeressé válni, de olyan társulásokra is van példa, melynek tagjai közös céget alapítva, folyamatosan fejlődve válnak a designszcéna meghatározó szereplőivé. A Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj idei elismertjeinek listáját böngészve is találunk feltörekvő tehetségeket és már több évtizede a pályán lévő vállalkozókat. Ahhoz azonban, hogy egy designer sikeres legyen és meg tudja teremteni megélhetését szakmájából, nem elég a tehetség, elengedhetetlen, hogy vállalkozóként is megállja a helyét és látható legyen a célközönsége számára.

A témával a Budapest Design Week több központi eseménye is foglalkozott. Ezek egyike a JövőKÉP – Innovatív kreatívipari képzések bemutatója című előadás-sorozat volt, amely arról adott képet, hogy a hazai felsőoktatási intézmények mely képzései támogatják a kreatívipari vállalkozások elindítását és működtetését, ezáltal pedig a designer-életpályák kiteljesedését.

Az előadás-sorozaton hat egyetem kínálatát ismerhette meg az érdeklődő közönség, minden képzési szintet lefedve: a BA-képzéshez kapcsolódó, kötelezően elvégzendő kurzusoktól a posztgraduális oktatási programokon át a doktori fokozatot biztosító tanulmányokig.

„Közgazdászokat képzünk. Ők lesznek a kreatívipar képviselőinek partnerei, megrendelői, ezért nem mindegy, hogy hallanak-e arról, hogy mi a design” – kezdte előadását dr. Horváth Dóra, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az intézmény Marketing- és Designkommunikáció Tanszékének képzései kapcsán. Elmondása szerint nem egyértelmű, hogy a design egy olyan egyetemen is jelen van, melynek fő küldetése az üzleti élet vezető szereplőinek képzése. Felismerve azonban ennek jelentőségét és a hazai gazdaságra gyakorolt pozitív hatását, a Corvinuson is indítottak ilyen jellegű képzéseket. Horváth Dóra úgy látja, ezek hídként működhetnek majd a tervezés és az üzlet, a designer és a piac között. Mindez nemcsak az ötéves egyetemi képzés alatt jelenik meg, a designfókusz ugyanis az intézmény doktori iskolája hallgatóinak kutatásaiban is érvényesül.

„A magyar fiatalok vállalkozási kedve nagyon alacsony, az egyetemisták többsége legszívesebben egy nagyvállalatnál kezdené karrierjét” – ezt már Tímár Gigi, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Vállalkozásfejlesztési Irodájának vezetője említette, hozzátéve, hogy „az egyetemek szerepe kiemelkedő a vállalkozási hajlandóság növelésében”. A BGE éppen ezért hozta létre a vállalkozásfejlesztés mesterképzését, illetve kompetenciafejlesztő posztgraduális képzéseit, melyek célja az, hogy a sikeres vállalkozói szakmai úthoz szükséges tudást adják át a hallgatóknak.

Barna Máté, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem B2D (Business to Design) oktatásfejlesztési programvezetője arra hívta fel a figyelmet prezentációjában, hogy el kell oszlatni a vállalkozói karrierúttal kapcsolatos előítéleteket, hiszen „elég valid életpályamodell, hogy [a BA-hallgatók] merjenek vállalkozni a diploma megszerzése után, ehhez pedig elengedhetetlen a lehetőségek megismerése”. Hozzátette: „Az üzleti készségek fontos szerepet játszanak a tervezőkészségek mellett.” Ehhez egy három féléven át oktatott vállalkozásfejlesztési készségcsomaggal látják el a diákokat. A BA-s diákok fejlesztését célzó képzés mellett a service design szakirányú továbbképzés részleteit is ismertette a programvezető, amely a már diplomával rendelkező szakembereket szólítja meg.

„Azokat képezzük, akik szükségesek ahhoz, hogy a művészeti és designprojektek megvalósuljanak. Hiába vannak nagyon jó tervezők és művészek, ha nincs mellettük az az ember, akinek megvan az elméleti tudása a designszakmai összefüggések felismeréséhez, de gyakorlati képességgel is rendelkezik a projekttervezéstől a kommunikáció lebonyolításán át a legutolsó részletek megszervezéséig” – mondta Szőke Katalin, a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karának mesteroktatója, aki az intézmény designkultúra BA szakát, illetve a design- és művészetmenedzsment MA szakát mutatta be a hallgatóságnak.

Dr. Előd Ágnes, a Pécsi Tudományegyetem docense az intézmény rövid ciklusú képzéseit ismertette, melyek a már művészeti BA- vagy MA-diplomával rendelkező hallgatók számára kínálnak többlettudást. Így beszélt a design- és vizuálisművészet-tanár, illetve a képzőművész-tanár mesterszakokról, a Színház és Film Intézettel közös képzésekről, a könyvmenedzsment, a 3D, valamint a rekonstrukciós festő, végül a művészetterápia szakirányú továbbképzésekről.

Az előadások sorát dr. Csanák Edit, az Óbudai Egyetem Terméktervező Intézetének vezetője zárta, aki amellett, hogy beszámolt a sikeresen működő képzéseikről, köztük az ipari termék- és formatervező mérnöki szak magyar és angol nyelvű kurzusairól, az intézmény kevésbé népszerű szakjaira is felhívta a figyelmet. Úgy fogalmazott, igyekeznek „marketinget csinálni” a ruhaipari termékfejlesztő szakmérnöki képzésnek. Csanák Edit kiemelte, hogy tapasztalatuk szerint elég rossz állapotban van a hazai textil- és divatipar, de a Magyar Divat & Design Ügynökséggel, a Magyar Könnyűipari Szövetséggel és a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesülettel közösen mindent megtesznek azért, hogy a helyzet javuljon. Ehhez azonban meglátása szerint arra is szükség van, hogy minél többen képezzék magukat a területen. Előadása közönségét is arra buzdította, hogy vigyék jóhírét termékfejlesztői képzésüknek.

Összességében elmondható, hogy a JövőKÉP – Innovatív kreatívipari képzések bemutatója remek támpontot adott azoknak, akik már végeztek a kreatíviparhoz köthető felsőoktatási képzésen, de még tovább tanulnának, és elsősorban a vállalkozói kompetenciáikat fejlesztenék.

Az esemény moderátora Tornyánszki Éva design manager, service designer, a Kultúrgorilla alapító tagja volt.

A Budapest Design Weeket a Magyar Formatervezési Tanács szervezte, kurátora Koós Daniella volt.
Az esemény az Európai Unió által meghirdetett Készségek Európai Évéhez kapcsolódva valósult meg.

 

Az előadássorozat prezetnációi az alábbi linkeken tekinthetők meg:

BDW2023_JovoKEP_prezentacio_Timar_Gigi

BDW2023_JovoKEP_prezentacio_Horvath_Dora

BDW2023_JovoKEP_prezentacio_Elod_Agnes

BDW2023_JovoKEP_prezentacio_Csanak_Edit

 

Molnár Zsuzsanna