Egy szemüvegmanufaktúra mindennapjai – A Tipton Eyeworks a Budapest Design Weeken

2023.11.28. 11:12

„Viseld a zenét!” – vallja a Tipton Eyeworks, mely nem egy hagyományos szemüvegkeret-márka. A keretek alapanyagául többek között újrahasznosított bakelitlemezek szolgálnak, így nyugodtan kijelenthető, hogy izgalmas designkoncepció mentén dolgoznak a cég tervezői.

A Budapest Design Week a jubileumi 2023-as esztendőben nem első alkalommal adott teret a manufaktúrának, hogy a Nyitott Stúdiók program keretében a szélesebb közönséggel is megismertethesse a designszemléletű szemüvegtervezés sajátosságait. Tavaly a BDW látogatói tekinthették meg először a Tipton Eyeworks akkor megújult showroomját, de a stúdió idén is kinyitotta ajtaját, és arra buzdította a design iránt érdeklődő közönséget, hogy lessenek be a kulisszák mögé. Hogy mindez mit jelentett a gyakorlatban? A látogatók megnézhették, miként készülnek az egyedi, személyre szabott szemüvegkeretek.

A Tipton termékeinek értékét egyfelől a felhasznált anyagok különlegessége adja, másfelől pedig az, hogy az alapanyagok a fenntartható designra és designszemléletére is rávilágítanak. A cég mára több mint három tonna hanglemezt, több ezer méter bovdenkábelt és több száz kilogramm töltényhüvelyt hasznosított újra.

fotókredit: Mohai Balázs