A Walter Rózsi-villában nyílt meg az Építészeti Múzeum új kiállítóhelye

2022.08.01. 10:38

teszt

teszt 2

A múzeumok világnapján költözött be első kiállítóhelyére a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), a helyszín pedig nem más, mint a budapesti Walter Rózsi-villa. Az 1936-ban épült, modern stílusú luxusvilla a Magyar Művészeti Akadémia beruházásában újult meg a Múzeum számára. A villa első tárlata, Színtér és Lakótér. Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című kiállítás 2023 májusáig látogatható.

A mai formájában 2017-ben létrehozott MÉM MDK első önálló kiállítóhelye nem csak az intézmény számára különlegesség: Magyarországon eddig nem volt olyan, nyilvánosan látogatható épület, amely reprezentálta volna a két világháború közötti modernizmus közkedvelt időszakát. A Walter Rózsi-villa mostantól építészeti kiállításokkal, rendezvényekkel, beszélgetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az érdeklődőket a VII. kerületi Bajza utca 10. alatt.

A villa 1936-ban Walter Rózsi operaénekes és családja számára épült Fischer József építész és Pécsi Eszter statikus mérnök tervei alapján. 1949-ben államosították, majd a következő hatvan évben a Belügyminisztérium kórháza használta. Felújítása és kiállítóhellyé alakítása a Magyar Művészeti Akadémia finanszírozásában 2020-2022 között Kokas László építész tervei alapján valósult meg.

A villa egy modern gondolkodású család számára készült. A földszintre kerültek azok a helyiségek, amelyeket igyekeztek elrejteni a vendégek szeme elől: a kiszolgáló terek, a konyha, a kamra, és a házmester lakása. Az első emeleti szalon kiemelt helyet kapott, hiszen itt fogadták a vendégeket. A privát szféra – azaz a hálószobák, a gyerekszoba, a gardróbok, és a fürdőszobák – az épület második emeletére került.

„Gazdag fotó- és dokumentumgyűjteményt őrzünk a két világháború közötti időszakból, ezért nagyon örülünk, hogy épp egy modernista épület ad otthont a múzeumnak. A Színtér és Lakótér. Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című kiállítás bemutatja a korszak építészetének jellegzetességeit, azokat az alapfogalmakat, amik mentén az építészek ezeket a modernista lakóházakat tervezték. A kiállítás egy teljes évig, 2023 májusáig megtekinthető lesz.” – tette hozzá Magyaróvári Fanni, a nyitókiállítás egyik kurátora.