Fenntarthatóság, inkluzívitás és esztétika – Érkezik a New European Bauhaus Fesztivál

2022.03.16. 20:53

Június 9-12. között rendezi meg nemzetközi, hibrid fesztiválját a New European Bauhaus (NEB) projekt. A program középpontjában a NEB kulcsfogalmai — fenntarthatóság, inkluzívitás és esztétika — állnak. Az eseménysorozathoz a Magyar Formatervezési Tanács, a Budapest Design Week és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) is kétnapos programmal kapcsolódik.

A NEB egy olyan környezetvédelmi, gazdasági és kulturális projekt, amely az európai zöld megállapodás céljainak megvalósítása érdekében kutatja és támogatja a fenntartható ökológiai, városfejlesztési és gazdasági rendszerek kiépítését az Európai Unió országaiban. A NEB rendezvényei a tudomány és a technológia, valamint a művészetek és a kultúra világát kötik össze, és közös, kreatív munkán keresztül adnak válaszokat a fenntarthatósággal és a digitalizációval kapcsolatos összetett társadalmi problémákra. 

A fesztivál központi programjait Brüsszelben rendezik meg 2022. június 9-12. között, amelyet Európa-szerte, így hazánkban is kapcsolódó események kísérnek: június 10-én, pénteken a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar műtermeiben előadások és workshop várják az érdeklődőket, a szombati nap helyszíne pedig a lezárt pesti rakpart szakasz lesz, ahol design akciók és egyéb rendezvények zajlanak majd a KÉK szervezésében. 

A 2021–2022-es időszakban megközelítőleg 85 millió euró áll rendelkezésre az Új Európai Bauhaus projektjeire különböző uniós programok keretében. A finanszírozást olyan források biztosítják, mint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram, a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

A nemzetközi program ezen a linken érhető el.