Hiánypótló monográfia mutatja be Cserny József formatervező életművét

2022.09.21. 15:24

Cserny József (1939-2009) a hazai design meghatározó egyéniségének életművét dolgozza fel az MMA kiadó gondozásában megjelenő kötet. A Mojzes Ildikó szerkesztésében megvalósult monográfia bemutatóját 2022. szeptember 21-én, az Akadémia Szalonban rendezik meg. Az est vendégei: Keserü Katalin művészettörténész és Hidvégi János muzeológus lesznek.

Az életmű feldolgozása mindeddig váratott magára, a Cserny József – monográfia című kötet szerkesztését és a hozzá tartozó kutatómunkát Mojzes Ildikó látta el. Az Akadémia Szalonban, 2022. szeptember 21-én megrendezésre kerülő könyvbemutatón a szerkesztő, valamint Cserny József családja és egykori tanítványai: B. Horváth Brigitta, Pallag Bálint és Váray Ibolya vesznek részt.

Cserny József a magyar design – mint klasszikus értelemben vett ipari formatervezés –kiemelkedő egyénisége volt. Pályája során sport- és szabadidőhajókat, közúti járműveket, kemping- és ipari lakókocsikat, különféle speciális szállító eszközöket, elektromos kisjárműveket (például golf-, rokkant- és bevásárlókocsit), üvegszál-erősítésű poliészter karosszériákat és építőelemeket tervezett. Munkáit a tervrajzoktól a modell, sőt a prototípus kivitelezésig többnyire maga készítette.

A Munkácsy- és Kossuth-díjas formatervező, a hazai szimpóziummozgalom egyik vezéralakjának számított. 1975-ben mások mellett részt vett az iskolateremtő Zsennyei Műhely megalapításában, ahol 1978-tól évente rendezték meg a gyakorló tervezőművészek nemzetközi fórumát, ahová nyitott személyisége a legjobb designereket, művészeket, építészeket vonzotta. 1989-től minden évben regionális szimpóziumtalálkozókat szervezett, és jelentős nemzetközi designszimpóziumokon vett részt. 1990-től Péter Ágnessel szerkesztette a Symposion folyóiratot, 1993-tól a Symposion Társaság elnöke volt.

A könyvbemutató időpontja: 2022. szeptember 21. 17:30

Helyszín: Akadémiai Szalon, Magyar Művészeti Akadémia, 1034 Budapest, Makovecz Imre u. 25.

fotókredit: Benedek Zsolt (kötet borítókép)

fotókredit: Gollob József