Ideiglenesen újra nyit az Iparművészeti Múzeum

2022.08.05. 08:10

A 2017 óta zárva tartó, idén 150 éves Iparművészeti Múzeum csupán néhány hétre ugyan, de megnyitja kapuit a látogatók előtt, egy az Esterházy-műkincseket bemutató kiállítás keretében. Az országban szinte egyedülállóan gazdag, nemes és egzotikus anyagokból készült ötvösremekeket, ritka távol-keleti kerámiákat, török díszfegyvereket ugyancsak magába foglaló hercegi gyűjteményt 2022. szeptember 25-ig lehet megtekinteni.

Az Opus 735 – A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain c. kiállítás az arisztokrata család török háborúk idején létrejött kincstárát mutatja be, amely a 16. századtól diplomáciai ajándékok, hozományok és tudatos művészetpártolás révén is gyarapodott. 

A második világháború végén a család a kincseket biztonságosabbnak vélte a budai Várban lévő Esterházy-palotában elhelyezni. Az épületet azonban bombatalálat érte, utána évekig a romok alatt voltak a gyűjtemény szétroncsolódott maradványai.

A tárgyak egy része jóvátehetetlenül megsemmisült; a maradványokat Esterházy Pál herceg kérése szerint az Iparművészeti Múzeumba szállították. Hogy a háborús rombolás mégsem vezetett a kincstár teljes „végromlásához”, az kizárólag az idén 150 éves múzeum restaurátorműhelyeiben folyamatosan, generációkon át, napjainkban is zajló konzervátori és helyreállítási munkának köszönhető – hangsúlyozza a múzeum.

A különböző mértékben károsodott műtárgyak restaurálása egyedi módszereket igényel, hogy lehetőség szerint újra hiteles összképet alkothassunk majd egyszer erről a Magyarországon egyedülálló módon egységében megmaradt főúri gyűjteményről. A kiállítás az Esterházy-kincstár súlyosan megsérült, részben megsemmisült vagy apró darabokra tört, de a magyar főúri luxust reprezentáló dísztárgyaiból mutat be válogatást. Ezek a roncsok a háború értelmetlen pusztításának nyomait magukon viselve mementóként várják, hogy a szakszerű és átgondolt restaurátori, illetve rekonstrukciós beavatkozás révén régi szépségükben újjászületve, egykori egységükben újra bemutathatóvá válhassanak. A kiállítás arculatát Farkas Anna, Moholy-Nagy formatervezési díjas grafikus tervezte.

A kiállítást július 22. és szeptember 25. között lehet megtekinteni.

A múzeum a Ráth György-villában további kiállításokkal várja a nagyközönséget és az idei Budapest Design Week keretében is több programot rendeznek. Részletek hamarosan!

fotókredit: IMM