Ilyen volt az első Placemaking Days Budapest

2022.08.04. 21:22

Június 10-én és 11-én szervezték meg az első Placemaking Days Budapest programot az Európai Bizottság által indított, Új Európai Bauhaus (NEB) Fesztivál társrendezvényeként és a Budapest Design Week (BDW) kísérő eseményeként. A két napos program az őszi BDW fesztivál „Találkozások terei” központi tematikáját követve keresett válaszokat korunk legégetőbb urbanisztikai kérdéseire.

A placemaking egyszerre fogalom és gyakorlat: olyan, a városfejlesztésben önszerveződő kezdeményezéseket jelöl, amelyek a helyi közösségek számára is értéket teremtő, nyilvános tereket hoz létre és tart fenn. Az első Placemaking Days Budapest június 10-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), 11-én pedig a pesti Valyo parton, valamint a Vigadó téren várt minden, a fenntartható kortárs várostervezés iránt érdeklődőt.

„A NEB központi értékei, vagyis a fenntarthatóság, az inkluzivitás és az esztétika a placemaking szellemiségét a gyakorlatba ültető projeteknek is sajátja, és egyben az idei Budapest Design Week fókusztémájának szerves része. A design életünk minden területén jelen van, a fenntartható tervezés pedig mára esszenciális eleme a közösségi alapú várostervezésnek.” – emelte ki Sebestény Ferenc, a Budapest Design Week kurátora.

A NEB Fesztivál központi programjait 2022. június 9-12. között, Brüsszelben rendezték meg. Mindezt Európa-szerte, így hazánkban is kapcsolódó események kísérték. A kreatívipari felsőoktatási intézmények mesterszakos hallgatóit várta a NEB workshop 2022. június 10-én, Budapest Találkozások címmel. A Magyar Formatervezési Tanács szervezésében, BME Rajzi és Formaismereti Tanszékének együttműködésével az egyetemen megvalósuló program résztvevői az emberléptékű, szerethető fővárosi találkozási helyszínek kreatív kijelölésével és megvalósításával foglalkoztak. Az egésznapos workshop mellett a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) a placemaking gyakorlatok európai példáit vizsgáló, angol nyelvű kerekasztal-beszélgetéssel várta az érdeklődőket.

Június 11-én, szombaton a Valyo Egyesület megnyitotta az évek óta használatok kívül álló, 2-es villamos alatt húzódó viaduktot. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a KÉK, a re:Kreators, a Placemaking Europe és az Express Innovation Agency részvételével tartott nemzetközi workshopok a Vigadó tér előtt és pesti Valyo rakparton várták az érdeklődőket, akikkel olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogy miként képzelhetjük újra a Duna-part és a városlakók kapcsolatát, vagy mit jelent a placemaking a fenntartható design és a körkörös gazdaság szempontjából.

A New European Bauhaus Fesztiválról és a Budapest Design Weekről az alábbi linkeken érhető el további információ

https://budapestdesignweek.hu/2021/

https://new-european-bauhaus-festival.eu/home

https://new-european-bauhaus-festival.eu/home

fotókredit: Gipsz Jakab