Interaktív applikációval egészült ki a bécsi MAK Design LAB

2022.08.10. 09:35

A bécsi Iparművészeti Múzeum (Museum of Applied Arts Vienna, MAK) 2019 óta futó projektje, a MAK DESIGN LAB mintegy 2000 négyzetméteren mutatja be, hogy milyen sokféleképpen járulhat hozzá a design a pozitív társadalmi változáshoz.

A 21. század kihívásaira reagáló, problémákat vizualizáló, alternatívákat javasló vagy megoldásokat kínáló tervezők, művészek, építészek, programozók és aktivisták kortárs projektjei komplex párbeszédbe kerülnek a MAK gyűjtemény történelmi tárgyaival.

A MAK Design LAB a designra mint a mindennapi életünk és társadalmunk formálásának fő kreatív elemére tekint. Olyan tényező, amely meghatározó szerepet játszik a jövőbeli életünk kialakításában és abban, hogyan nézünk szembe korunk legnagyobb kihívásaival, mint az éghajlatváltozás és a digitalizáció. 

Több mint 500 tárgy, valamint eszközök, tudományos kutatások és technológiai vívmányok vázolják fel jelenlegi életmódunk alternatíváit és mutatnak új megközelítéseket termelési módszereink, életmódunk, szokásaink és rendszereink fenntartható átalakítására. A Szövetségi Tudomány- és Kutatásügyi Minisztérium együttműködésben megvalósuló MAK LAB APP a digitális modernitás és az éghajlatváltozás korában a jövő alakításának kulcsfontosságú kérdéseit közvetíti. Az interaktív, a téma játékos megközelítésével kialakított alkalmazás kiegészíti a 2019-ben létrehozott MAK DESIGN LAB kiállítását, 2022 óta minden okostelefonon elérhető a lab.mak.at  címen.

A MAK DESIGN LAB képzelőerővel, kreativitással, játékos kísérletezéssel és holisztikus szemlélettel irányítja figyelmünket a jelenlegi struktúrák következményeire, de azt is megmutatja, hogy az innovatív ötletek és technológiák hogyan változtathatják meg az életet mindannyiunk számára.

fotókredit: MAK