Jön az első Placemaking Days Budapest

2022.06.01. 20:56

A placemaking olyan, a városfejlesztésben önszerveződő kezdeményezésekre használt fogalom és gyakorlat, amely a helyi közösségek számára is értéket teremtő, nyilvános tereket hoz létre és tart fenn. 2022. június 10-én és 11-én tartják az első Placemaking Days Budapest programsorozatot, amelynek keretében két napon át egyetemi hallgatók, szakértők és a városi lakosság gondolkodhat együtt olyan témákról, mint a körkörös-gazdaság befezetése vagy a Duna-parti terek újragondolása.

Az Európai Bizottság által indított, nemzetközi Új Európai Bauhaus (NEB) társrendezvényeként és a Budapest Design Week kísérő eseményeként a Placemaking Days programja az őszi fesztiválra reagálva a találkozások terei központi témájára fókuszál. 

A program június 10-én egy workshoppal indul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Rajzi és Formaismereti Tanszékén, ahol a résztvevők az őszi Budapest Design Week tematikájának tükrében az alkalomhoz kötődő témafelvetéssel, az emberléptékű, szerethető fővárosi találkozási helyszínek kreatív kijelölésével és megvalósításával foglalkoznak. Az egész napos workshop mellett a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) a placemaking gyakorlatok európai példáit vizsgáló, angol nyelvű kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket.

Másnap a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a KÉK, a re:Kreators, a Placemaking Europe és az Express Innovation Agency részvételével tartott nemzetközi workshopok a  pesti Valyo rakparton tesznek fel olyan kérdéseket, mint hogy milyennek álmodjuk meg a találkozás tereit; miként képzelhetjük újra a Duna-part és a városlakók kapcsolatát; mit jelent a placemaking a fenntartható design és a körkörös gazdaság szempontjából? 

További információk az esemény Facebook-oldalán találhatók.

fotókredit: Mohai Balázs