Josef Hoffmann életmű-kiállítás a bécsi Iparművészeti Múzeumban

2022.05.02. 00:06

Június 19-ig látogatható a bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) kiállítóterében Josef Hoffmann, az építészet és formatervezés 20. századi úttörőjének nagyszabású életműkiállítása. A tárlat közel 60 év alkotói munkáját 20 fejezeten át, több, mint 1000 kiállítási tárgy bemutatásával mutatja be Hoffmann az építészet, a divat és formatervezés területére gyakorolt, máig élő hatását.

MAK és a die:angewandte közreműködésében megvalósult JOSEF HOFFMANN: Progress Through Beauty című kiállítás 20 fejezeten át, több mint 1000 kiállítási tárgyon keresztül mutatja be a látogatóknak Hoffmann csodálatos életművét, amely a mindennapi élet minden egyes területére kiterjed, beleértve az építészetet, a belsőépítészetet, a divatot és a használati tárgyakat. Az ízlés és az identitás megteremtőjeként számon tartott Hoffman hosszú pályája alatt tanárként, kiemelkedő és befolyásos építészként, designerként, valamint a Wiener Werkstätte és a Werkbund társalapítójaként vált ismertté. Úttörő gondolkodásmódjában egyesítette a művészileg ambiciózus építészeti szemléletet a kézműves ihletésű termékkultúrával.
A kiállítás Hoffmann életének minden szakaszát felöleli, fiatalkorától és a bécsi Képzőművészeti Akadémián folytatott tanulmányaitól kezdve 1956-ban bekövetkezett haláláig. A tárlat középpontjában a munkásságának maradandó, az építészetre, a díszítőművészetre és a formatervezésre gyakorolt hatása áll, kezdve a legjelentősebb alkotásaival és épületeivel. Hoffmann életén egy multimédiás idővonal vezeti végig a látogatókat, és hívja fel a figyelmüket a tervező kevésbé ismert munkáira. Kifejezetten a kiállításra készült a Ben James építész által programozott mesterséges intelligencia algoritmus, amely Hoffmann jellegzetes formanyelvét kombinatív módon alkalmazza új tervezési feladatokra, így „digitális asszisztensként” és inspirációs forrásként is szolgál a jelen építészeti és tervezői számára.