Kettős jubileum a hazai designéletben – A 2023-ban Design Management Díjjal elismert szervezetek

2023.11.29. 11:48

A hazai designélet két jubileumot ünnepelt idén. A Budapest Design Week huszadik éve fordítja a szélesebb közönség figyelmét a magyar design felé, míg a Design Management Díjakat tizenötödször ítélték oda az arra érdemes piaci szereplőknek. Amellett, hogy a BDW nyitóeseményén a DMD átadására is sor került és a díjazottak reflektorfénybe kerültek, egy, a Néprajzi Múzeumban rendezett kiállítás is bemutatta az elismerésben részesült cégeket, stúdiókat.

„A Díj célja, hogy bemutassa, hogyan növelheti egy szervezet hatékonyságát, versenyképességét a designtudatos szemlélet, a design alkalmazása és szakszerű menedzselése, elismerje ennek kiváló példáit” – olvasható a díjat alapító Magyar Formatervezési Tanács honlapján. Az elmúlt másfél évtized díjazottjainak során végigtekintve kirajzolódik, hogy a designszemlélet milyen szerteágazó profillal és kultúrával rendelkező cégek eredményességét és sikerességét növelheti. Találunk a listában a gasztronómia területéről cukrászatot és borászatot, a kultúra területéről színházat és múzeumot, a tárgytervezés területéről bútorgyártót, de építészeti designnal foglalkozó stúdió is részesült már a kitüntetésben.

„Az idén tizenötödik alkalommal odaítélt elismerés tartós sikere azt jelzi, hogy hazánkban is egyre többen ismerik fel a designmenedzsment fontosságát és értékeit: ez a megközelítés ugyanúgy eredményes a technológiafüggő iparágakban, mint a kulturális szolgáltatók szférájában” – fogalmazott Kiss Ádám, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, egyben a Magyar Formatervezési Tanács elnöke.

Az idei díjazottak sora is megerősíti az NKFIH és MFT elnökének szavait, hiszen – ahogy ő is kiemelte – egyebek mellett technológiafókuszú cég, kulturális szervezet, de gasztronómiai vállalat is kiérdemelte a bírálóbizottság elismerését.

A fődíjat 2023-ban a 77 Elektornika Kft.-nek ítélte oda a szakmai zsűri, melynek tagjai így méltatták a céget értékelésükben: „A korszerű designmenedzsment-szemlélet legfontosabb komponenseinek (felhasználói élmény megteremtése, design thinking, társadalmi érzékenység, vállalati kultúra) érvényesülése a szakmai és üzleti siker titka.”

Különdíjban hárman részesültek. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a halQ – Image Service Kft.-nek és a Minusplus Generáltervező Kft.-nek ítélte oda az elismerést, míg a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különdíját a Vitéz Kürtős – Földijó-Gasztro Kft. érdemelte ki.

A zsűri a Hosszúlépés. Járunk? tevékenységét is példaértékűnek ítélte, így a céget elismerő oklevélben részesítette.

A tizenötéves díj idei elismertjeinek sora is jól mutatja, hogy a designszemlélet milyen jelentős mértékben járulhat hozzá egy szervezet eredményességéhez, és válhat követendő példává a piaci szereplők számára. A díjra évről évre jelölt cégek, vállalatok nagy száma pedig folyamatos visszaigazolása annak, milyen nagy szükség van a DMD-re, illetve milyen jelentős hatása lehet egy ilyen elismerésnek a hazai cégek számára.

A designmenedzsment szemléletét kiválóan alkalmazó szervezeteket négy főből álló szakmai zsűri választotta ki. A bírálóbizottság elnöke dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója volt.

Az elismeréseket a Budapest Design Week rendezvénysorozat keretében dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Mérnökakadémia elnöke és dr. Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettese adták át.

A díjazottakat a Budapest Design Week kiemelt eseményeként, a Néprajzi Múzeumban megrendezett kiállításon is megismerhette a közönség.

fotókredit: Mohai Balázs