Kihirdették a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj 2022-es nyerteseit

2022.08.24. 10:15

Kilenc fiatal tervezőnek ítélték idén a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat. A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) kezelésében meghirdetett, hat hónapos ösztöndíj az alkotók önálló vagy gyártói együttműködésben megvalósuló, tervezői vagy alkotó munkáját támogatja, ezáltal segítve a hazai formakultúra fejlődését és annak nemzetgazdaságba való integrálását.

A 2022-ben díjazott tervek sokfélesége is aláhúzza a kortárs design, mint átfogó, társadalmi és kulturális környezetére érzékeny szakma kiemelt érvényességét, a tervezői munka területeinek különbözőségét. A nyertes pályázatok olyan, aktuális társadalmi kihívásokat is érintenek, mint a digitalizáció és a távmunka (Aszódi Zita pályázata) vagy a tárgykultúra és a kortárs pedagógiai módszertanok kapcsolata (Pataki Katalin rajzolásra alkalmas gyermekbútora). Magyarország hagyományos kulturális örökségének megőrzésével és feldolgozásával foglalkozik Sinkó Kalocsai Dorottya, aki Herend tradicionális formavilágát feldolgozó dísztárgy tervével nyerte el az ösztöndíjat.

Az ösztöndíjpályázat fedezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adja a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével.

A 2022-es ösztöndíjasok névsora:

Aszódi Zita: Digitális termék tervezése a távmunka személyre szabásához

Dénes Petra: Fenntartható divatkiegészítő kellékek termékfejlesztése, termékcsalád tervezése

Horváth Máté: Stretch, kísérleti ülőbútor

Pataki Katalin: Rajzolásra alkalmas gyermekbútor

Sinkó Kalocsai Dorottya: Tradíció – Innováció – Történet. Herend tradicionális formavilágát feldolgozó dísztárgy tervezés

Söptei Eszter: Legendás lények – Textilkollekció

Veres-Veszprémi Lili: VIRÁGÖRÖM – Mezei virágokból inspirált gyapjú szőnyegek

Wolf Bettina: Különböző művészeti ágak szemléletmódját ötvöző ruhakollekció