Lezárult a 12. Saint-Étienne Nemzetközi Design Biennálé

2022.08.02. 08:21

A Saint-Étienne Nemzetközi Design Biennálé 1998-as megalapítása óta Franciaország legsokoldalúbb designeseményévé vált. A Biennálé 12. kiadása 2022. április 6. és július 31. között Bifurcations: Choose the essential címmel, 7 kiállítással és több, mint 200 eseménnyel került megrendezésre.

A Saint-Étienne – Franciaország egyetlen UNESCO Kreatív Design Városa – szervezésében megvalósuló Design Biennáléra olyan tervezőket, kutatókat, gazdasági szereplőket, értelmiségieket, diákokat vártak a világ minden tájáról, akik nyitottak a design gyakorlatának folytonos megkérdőjelezésére és az új módszerekkel való kísérletezésre.

A Biennálé megalapítása óta folyamatosan formálódik, de küldetése állandó: hogy demokratizálja a designt, és a design szakma, valamint a szélesebb közönség számára is elérhetővé tegye a design-hoz kapcsolódó elméleti ismereteket, sokrétű felhasználási lehetőségeinek széles körű bemutatásán keresztül.

A Saint-Étienne Nemzetközi Design Biennálé idén összesen hét kiállításon vizsgálta, hogy mi minden forog kockán a tervezésben a mindennapi élet fontos területein: a háztartási terek, az autók, a test, a tanulás módja, a fogyasztás és a termelés módjai. Mit ért el eddig a design? Mit tehet még? Hogyan tehetné másképp? 

Az esemény kiemelten foglalkozott a kortárs ökológiai és politikai kihívások központjának is nevezhető Afrikai térségből származó tervezőkkel. A Singulier Plurielles – In the contemporary Africas c. kiállítás a kontinensről származó, inspiráló design gyakorlatokra fókuszált. Ezek a gyakorlatok mind arra irányulnak, hogy az új digitális és távközlési technológiákra támaszkodva, minél szélesebb körben javítsanak a társadalom  életminőségén. Mindannyian egyedi, innovatív és hibrid felhasználási módokat és gyakorlatokat javasolnak, amelyek egyszerre érintenek mezőgazdasági és erdészeti gyakorlatokat, a közös és nyilvános terek megítélését, az egészségügyi politikát, a mobilitást és a gyártási módszereket, de a tudás átadás, a főzés vagy a játék módjait is.