Lukácsi László kedvenc designtárgya – FISKARS olló

2022.11.02. 16:00

A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kértünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Lukácsi László Ferenczy-Fujita-díjas üvegművész válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

Gyermekkoromban még otromba, rozsdásodó, nehéz és gyakran élesítésre szoruló ollókkal éltük mindennapjainkat. Mai szemmel inkább vaskos lemezollóknak definiálnám ezeket. Aztán a nyolcvanas években igazi „kapitalista kincsként” megjelentek itthon is a Fiskars ollók, amelyek azonnal meghódítottak minket, akik a kreatív, vizuális szakmában éltünk.

Miért tartod „jó” tárgynak, és mi a története?

Az egyik példánya negyven éve elkísér, azóta is azzal vágom a hajam. A finn design egyik kiemelkedő, zseniális formatervezése. Kiváló, rozsdamentes acél, hozzá karakán, vagány narancssárga fogantyú – ráadásul balkezesek számára kifejlesztett változatban is elérhető.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

A kiváló ergonómia miatt hatékonyabb és kényelmesebb vele a vágás. Annak ellenére, hogy a termék közel ötven éves – sem minőségében, sem designjában nem öregszik, arról nem is beszélve, hogy a brand egyéb, azóta született kései, ollói, ásói, fűrészei is zseniálisak!

fotókredit: Lukácsi László