Michaela Tomiskova és Jakub Jandurek (DECHEM studio) kedvenc tárgya – a Tropos asztali lámpa

2022.11.16. 16:00

A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kértünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal a cseh DECHEM stúdió alapitói válaszoltak.

Mi a kedvenc tárgyatok, és miért?

Jelenleg a kedvencünk egy saját tervezésű lámpa. Bár a tárgy különféle formák kombinációjából épül fel, a lámpatest egyetlen, szájjal fújt elemből áll. Ezt mindössze egy kisebb sárgaréz szerelvény egészíti ki, így nem vonja el semmi a figyelmünket az üveg szépségéről.

Miért tartjátok „jó” tárgynak, és mi a tárgy története?

Amikor felkapcsolod a lámpát, a fény megváltoztatja az üveg színét, és az enteriőr hangulatát. Ez a modell ötféle színváltozatban készül, de talán a sötétkék a legkülönlegesebb. Szerintünk a Föld atmoszférájának színére emlékeztet.

Mit gondoltok, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvencetek?

Egy kiállításon az egyik kurátor barátunk, Tereza Porybna időutazó, alakváltó tárgyként jellemezte, amely egy antik cseh üveglámpa esszenciáját hordozza. Ez nem is áll távol az igazságtól, ugyanis inspirációját egy bolhapiacon talált régi asztali lámpa jelentette. Lenyűgözött minket az okos szerkezet, de a virágos dekor és a földszínek kissé divatjamúlttá tették. Ezért úgy döntöttünk, hogy elkésztjük a kortárs változatát. Míg az antik modell kónuszos felső része és hengeres alapja klasszikusnak mondható, mi egy kissé költőibb irányból közelítettünk a tervezés során: a megvilágított ovális forma egy lépcsőzetes talpon nyugszik, és egyfajta mikro építészeti alkotásként is felfogható.