Összművészeti kulturális fesztivállal tér vissza a Hello Wood

2022.09.04. 10:15

Jövő nyáron különleges helyszínen rendezik meg Builder Summit fesztivált a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül. A minden eddiginél több, legalább 200 résztvevőt váró és nemzetközi építész sztárokat is felvonultató eseményt a Hello Wood a Zalahaláp melletti, Haláp hegy bezárt bazaltbányájában, egy posztapokaliptikus kráterben rendezi meg. A Builder Summit fókuszában a bontás-építés áll, a résztvevők nemcsak az installációkat, hanem közösséget és önmagukat is építik majd a fesztivál 10 napja során.

Az ember által elhordott hegy ambivalenciáját, a beavatkozás és a természetesség, a bontás és építés, a hiány, az üresség és a feltöltődés viszonyait vizsgálja jövő nyáron a Hello Wood művészeti fesztiválja. Mindennapi életünket alapvetően értelmezi át a világjárvány, háború, a gazdasági válság, a globális felmelegedés, ezért a bontás és újjáépítés kérdése nem csak építészetileg releváns, hanem a kialakult társadalmi helyzetre is reagál a Builder Summit.

Az utolsó, régióban szervezett 2019-es Hello Wood Carnival alkotótábor óta ez az első alkalom, hogy újra a nemzetközi építész közönséghez szól a szervezői csapat. A fesztivál színterei, a bezárt, elhagyatott bányák egyfajta tájsebek, izgalmas helyzetet teremtenek: az építőanyag termelés óhatatlanul magával vonja a bontást. „A tervező és kivitelező stúdiónk piaci megrendelései mellett, – amelyek főként szálláshely és munkakabinok tervezéséből, kivitelezéséből és nagyléptékű épületek tervezési megbízásaiból állnak –, fókuszban tartjuk az edukációs projektjeinket. A korábbi nemzetközi és hazai építész táborok után az oktatási eseményeink szakmai és kreatív tartalmát ezzel a tíznapos fesztivállal még magasabb szintre emeljük.” – árulta el célját Huszár András, a Hello Wood ügyvezetője

A 10 napos építőtábor során szakemberek vezetésével építész-, formatervező-, képzőművész- és designer hallgatók csapatai – a központi installáció mellett – állandó jellegű installációkat is létrehoznak. Az építmények a későbbiekben egész éves turisztikai attrakcióként működnek tovább a Lesencevidéken található zalahalápi bazaltbányában.

A Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programról bővebb információ elérhető ezen a linken

fotókredit: Glódi Balázs