Ismeretlen IPARTERV

Interaktív tárlatvezetés Ferkai Andrással és Haba Péterrel (MOME Designelmélet)

időpontok

2023. október 08. 16:00-17:30

helyszín

Walter Rózsi-villa I Műhelytér, 1071 Budapest, Bajza utca 10.

nyitvatartás

szerdától vasárnapig 10:00-18:00  (hétfőn és kedden zárva)

REGISZTRÁCIÓ

résztvevők maximális száma: 35 fő, ingyenes program, regisztráció

 

A második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai centrumának, az Ipari Épülettervező Vállalatnak sokezer létesítményt számláló örökségéről meglehetősen kevés szó esik. Bár az IPARTERV legendás szakmai műhelyként, kiváló szakembereket foglalkoztatva működött, a vállalat által létrehozott, méretüknél, innovatív mérnöki megoldásainál és építészeti minőségüknél fogva is lenyűgöző épületek manapság már csak szűk szakmai körökben ismertek.

A legendás tervezőiroda történetét és korát mutatja be a Magyar Építészeti Múzeum és a MOME Designelmélet szak együttműködésében létrejött kiállítás, ami emblematikus épületeket bemutató archív fotókon, személyes tárgyakon és egy a kiállításon végigfutó társadalmi-kulturális szempontrendszeren keresztül mutatja be az iroda munkásságának eddig kevéssé ismert oldalát.

A tárlatvezetés az államszocialista iparosítás csúcsperiódusában, az 1950–60-as években az IPARTERV égisze alatt létrehozott monumentális létesítmények, erőművek és üzemi csarnokok értékeléséhez ad új szempontokat.