MOME MAG x Balatorium

Időpontok

2022.10.11 14:30 - 21:00

Helyszín

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, 1121 Budapest, Zugligeti út 9.

A @Balatorium projekt célja a Balaton ökoszisztémájának megőrzése, a természet mint érték aktív bekapcsolása az oktatásba, mindez egy pilot-projekt szintjére emelve. A @MOME MAG / BALATORIUM projekt az első olyan komplex akadémiai program, amely alternatív lehetőséget kínál az oktatás új módszereinek kipróbálására és erősíti a jövő egyetemének elméleti és gyakorlati összefüggését.
Az eseményen látogatható szakmai előadások ezt a munkát járják körbe és mutatják be. A délutáni második előadás blokk során a projekt két kutatója, Jordán Ferenc hálózatkutató biológus (Università di Parma) és Illés Zsófia Szonja design kutató (MOME és IASK) járják körül a tájhasználat kérdéseit ökológiai és design megközelítési szempontok szerint. (Részletes előadás tematika lentebb olvasható.)
A MOME a Veszprém-Balaton 2023 BALATORIUM ökológiai programsorozatának kiemelt partnere.
Program:
1. blokk:
BALATORIUM és MOME MAG Projekt bemutató előadások
Időpont: Október 11. 14:30 – 16:00 h
Helyszín: MOME Campus, Gondűző
14:30 – 15:00 h
Szalontai Ábel a MOME BALATORIUM és MOME MAG programok vezetőjének előadása
15:05 – 15:25 h
Németh Zsófia – “A MOME MAG mint Farm és oktatási helyszín”
15:30 – 16:00 h
Berecz Diána előadása – @PAD Alapítvány, @Szabadonbalaton
2. blokk:
Open Fields előadássorozat: Jordán Ferenc és Illés Zsófia Szonja
Időpont: Október 11. 16:30 – 19:00
Helyszín: MOME Campus, Gondűző
16.30 – 17.30 h
Jordán Ferenc – “A jövő ökológiája, az együttélés művészete” – Az Università di Parma és a MOME MAG hálózatkutató biológusának előadása
“Ember és természet viszonya mára már fenntarthatatlanná vált. Úgy tűnik, nehezünkre esik fejet hajtani a természet legalapvetőbb törvényei előtt: mindent jobban tudunk és mindent kézben akarunk tartani. Az előadás áttekinti a legnagyobb kihívásokat, a jövőbeli lehetséges utakat és a következő generációra örökített problémákat. Mindezt úgy, hogy megbeszéljük, hogy lehet bevonni sokféle szereplőt, miként lehet közös megoldásokat találni és mi lehet itt az oktatás, a kommunikáció szerepe. A Balaton-felvidék példája mint esettanulmányként jelenik majd meg az előadásban.”
17.45-18.30 h
Illés Zsófia Szonja – “Érzékszervi Ökológia és Design” – az IASK és MOME MAG design kutatójának előadása
“Az ökológiai válság és klímaváltozás kérdésköreivel gyakran csak nehezen hozzáférhető, elidegenítő gesztussal megjelenő koncepcióként találkozunk: híreken keresztül, tőlünk távol eső helyeken, minket nem (mindig) közvetlenül érintő formában. Vajon segíthetnek e tervezői és művészeti gyakorlatok abban, hogy a tájhoz élményszerűen, érzékszervi megtapasztalás útján tudjunk kapcsolódni? Az előadás esettanulmányokon keresztül mutat be érzékszervi művészeti-, design és etnográfiai módszereket, melyek segítségünkre válhatnak a táj ökológiai összefüggéseinek megértésében.”
18.30 – 19 h
Q+A
Helyszín: MOME Campus, Gondűző
————
19.00 – 21.00 h
FOLIORIUM pavilon vetítés a MOME Base előtt. Audiovizuális élmény interaktív tartalommal elérhető a látogatóknak.
Helyszín: MOME Base előtt