Rendhagyó tárlatvezetés és beszélgetés Buliash Todaevával a fenntartható designról (angol nyelven)

IDŐPONTOK

2023. október 8. 16:00-18:00

HELYSZÍN

Ráth György-villa, 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

REGISZTRÁCIÓ

ingyenes program, regisztráció: info@imm.hu

Az Iparművészeti Múzeum Körforgásban című kiállítássorozatának hatodik résztvevője Buliash Todaeva, aki a fenntartható design szemlélet híve. Fontos számára, hogy a környezetünket veszélyeztető hulladékot alapanyagként újragondolja, és olyan tárgyakat tervezzen, amelyeknél már a tervezés első szakaszában megjelenik az a szempont, hogy a születő tárgy minél kevésbé terhelje a környezetet. Társadalmi szempontból is igyekszik újragondolni azokat a problémákat, melyeket a design- és divatipar okoz. Munkájával olyan tárgyakat hoz létre, melyek a kis szériás gyártás révén nemcsak regionális identitást hordoznak, de társadalmi hatással is bírnak.

A 2022 márciusára tervezett budapesti kiállítás megnyitóját a februárban kirobbant orosz–ukrán háború meghiúsította. A januárban még sikerei teljében működő, kiemelt projekteken dolgozó oroszországi designer, Buliash Todaeva egyik napról a másikra olyan helyzetben találta magát, ami személyes értékrendjével nem volt összeegyeztethető. Todaeva 2022 áprilisában maga mögött hagyva addigi életét, jól menő designvállalkozását, elhagyta Oroszországot, hogy Franciaországban folytathassa azt a missziót, ami munkájában a legfontosabb: az etikus működés és a fenntartható design.

„Mi változzunk, ne az éghajlat!” – ezt a szlogent választotta Buliash Todaeva az általa tervezett táskák pántjára. E mondat ma még aktuálisabb, mint másfél éve. A háború okozta drámák átélése mellett fontos, hogy az emberek legyenek nyitottak egy átfogóbb témára is összpontosítani, és a saját életidejükön túl is gondolkodni, hiszen mindenki felelősséggel tartozik a bolygóért, amelyen él. Mindenkin múlik, mit örökölnek a következő generációk. Ebben a projektben egyértelműen ez a leghosszabb távú üzenet.