Riverless

Pályázat és kiállítás

IDŐPONTOK

  1. október 7-8.

HELYSZÍN

Viadukt, 1052 Budapest, Pesti alsó rakpart

MEGNYITÓ

Eredményhirdetés, kiállításmegnyitó: 2023. október 7. (szombat) 18:00 óra

Kiállítás, szakmai programok: 2023. október 7-8. (szombat-vasárnap) 10:00-22:00 óra

NYITVATARTÁS

  1. október 7-8. 10:00-22:00 óra

Mihez lehet kezdeni egy ürességtől kongó folyómederrel, amely véglegesen kiszáradt?

 

Talán egy nem is olyan távoli jövőben minden, amit alapvetésnek tekint az emberiség, hirtelenjében megszűnik létezni. A területek feletti uralom elenyészik, a napfény örökre eltűnik a porfelhőben, az emberiség a hegyek gyomrában végzi, vagy épp az épületei diadalmaskodnak felette. Ebben az elképzelt, de nem feltétlenül képtelen jövőben lehetségessé válik, hogy egy 2850 kilométeren át hömpölygő víztömeg elillanjon, aminek következtében sok millió négyzetméternyi terület szabadul fel.

A Riverless című projekt azzal a gondolattal játszik el, hogy a tíz országot átszelő Duna megszűnik létezni, és helyét egy újrahasznosításért kiáltó terület veszi át. És hogy miért tűnik el? Rengeteg racionális és földtől elrugaszkodott ok állhat a háttérben, legyen az maga a globális felmelegedés, egy véletlenül kialakult lyuk a folyó medrében, vagy egy idegen rendfenntartó konglomerátum gerillaakciója.

A projekt keretében olyan munkákat várnak és mutatnak be a szervezők, melyek a spekulatív építészet módszertanát használva nyújtanak megoldást a terület újrahasznosítására. A kiállított munkák a felhívásra beadott pályaművek, amelyek egy utópikus vagy épp disztópikus szcenáriót elképzelve – és egyúttal átszakítva a valóság korlátait – lehetőséget adnak az újraértelmezésre, de még inkább az újraértékelésre.

A pályázati kiírás az alábbi linken érhető el: https://drive.google.com/file/d/1jtMx7ust52cku3Fhw4wmx0u-OhIxJSJY/view?usp=share_link

Szakmai zsűri:

✺ Hulesch Máté és Borenich Levente // Építészfórum

✺ Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes // Fuzzy Earth

✺ Demeczky Nóra és Déri Enikő // DE_FORM

✺ Tömör Miklós // Valyo

Együttműködők:

✺ Szervező: Nemes Bettina és Sütöri Laura // Balka

✺ Szakmai konzulens: Hulesch Máté

✺ Szakmai partner: Valyo

✺ Médiapartner: Építészfórum