Riverless

Pályázat és kiállítás

IDŐPONTOK

2023. október 7-8.

HELYSZÍN

Viadukt, 1052 Budapest, Pesti alsó rakpart

MEGNYITÓ

Eredményhirdetés, kiállításmegnyitó: 2023. október 7. (szombat) 18:00 óra

Kiállítás, szakmai programok: 2023. október 7-8. (szombat-vasárnap) 10:00-22:00 óra

NYITVATARTÁS

  1. október 7-8. 10:00-22:00 óra

Mihez kezdhetnénk egy ürességtől kongó folyómederrel, amely végérvényesen kiapadt?

Talán egy nem is olyan távoli jövőben minden, amit alapvetésnek vettünk megszűnik létezni hirtelenjében. Elveszítjük a területünk feletti uralmat, eltűnik örökre a napfény a porfelhőben, hegyek gyomrában végezzük, vagy épp az épületeink diadalmaskodnak felettünk. Ebben az elképzelt, de nem feltétlenül képtelen jövőben lehetségessé válik, hogy 2850 kilométeren át hömpölygő víztömeg illan tova, és sok millió négyzetméternyi területet szabadít fel.

A Riverless című projekt azzal a gondolattal játszik el, hogy a 10 országot átszelő Duna megszűnik létezni, és helyét egy újrahasznosításért kiáltó terület veszi át. És hogy miért tűnik el? Rengeteg racionális és földtől elrugaszkodott ok állhat a háttérben, legyen ez maga a globális felmelegedés, egy véletlenül kialakult lyuk a folyó medrében, vagy egy idegen rendfenntartó konglomerátum gerillaakciója.

A projekt keretében olyan alkotásokat mutatnak be a szervezők, melyek a spekulatív építészet módszertanát használva nyújtanak megoldást az újrahasznosításra. A kiállított munkák a felhívásra beadott pályaművek gyűjteménye, amelyek egy utópikus, vagy épp disztópikus szcenáriót elképzelve – és egyúttal szakítva a valóság korlátaival – lehetőséget adnak az újraértelmezésre, de mindinkább az újraértekelésre.

A Riverless mellett a Mint hal a vízben és az Utopolis című pályázat munkái is bemutatkoznak: előbbi a szabadúszói lét mindennapjaira reflektál, míg utóbbi félrecsúszott világunk elé tart tükröt. Az alkotások szintén a Budapest Design Hét keretében készültek, és ezidáig csak online voltak láthatók. A projektekben 60 magyar alkotó, grafikus, tipográfus, illusztrátor és animációs filmrendező vett részt.

Programok:
Helyszín: Viadukt (1052 Budapest, Pesti alsó rakpart)
Nyitvatartás: 2023. október 7-8. (szombat-vasárnap) 10:00-22:00 óra
Kiállítások: Riverless, Utopolis, Mint hal a vízben, Viadukt történeti kiállítás
Riverless eredményhirdetés, kiállításmegnyitó: 2023. október 7. (szombat) 18:00 óra
Fővárosi utópiák kerekasztal: 2023. október 7. (szombat) 16:00 óra

Szakmai zsűri:
Hulesch Máté és Borenich Levente // Építészfórum
Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes // Fuzzy Earth
Demeczky Nóra és Déri Enikő // DE_FORM
Tömör Miklós // Valyo

Együttműködők:
Szervező: Nemes Bettina és Sütöri Laura // Balka
Szakmai konzulens: Hulesch Máté
Szakmai partner: Valyo
Médiapartner: Építészfórum
Támogatók: Ludwig Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, ISBN books+gallery, Kedves László Könyvműhelye, KÉK – Kortárs Építészeti Központ, Építészfórum, Hosszúlépés. Járunk?

 

Balka
A kollektívát Nemes Bettina és Sütöri Laura alapította 2020-ban. A Balka menedzsment szolgáltatásokat nyújt a kreatív és kulturális szféra szereplői számára céljaik elérése érdekében. Ha érdekel a kulturális menedzsment, szeretnél többet megtudni a szakmáról, esetleg konkrét kérdésed van a témában, irány a Viadukt nyitvatartási időben egy kötetlen beszélgetésre!