Start Up Guide LIVE 2022

Vállalkozni a válságos időkben

Időpontok

2022.10.12 15:00

Helyszín

Néprajzi Múzeum, Budapest 1146, Dózsa György út 35.

A fesztivál keretében idén is megvalósuló Start Up Guide LIVE program, a kreatívipari mikrovállalkozások igényeire szabott sikeres kiadvány, a Start Up Guide élőben jelentkező eseménye a válság- és a krízismenedzsment témáját járja körül október 12-én. Sok vállalkozó számára az elmúlt évek a folyamatos válságmenedzselésről szóltak és szólnak. Az elmúlt két évet a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak – lezárások, ellátási láncok szétesése, munkaszervezési gondok – kivédése határozta meg, idén pedig a lassan magához térő piacokra megérkezett a háború hatása és nyomában az új válság: a növekvő energiaárak okozta szédítő infláció, az elszálló forintárfolyam és ezzel együtt a közelgő recessziótól való félelem. A gazdasági környezet romlásával a vállalkozásoknak fel kell készülniük a tartós recesszió elviselésére, hatásainak kivédésére vagy legalább minimalizálására. Ehhez kíván támpontok, alkalmazkodási stratégiák, túlélési módszertanok, esettanulmányok bemutatásával segítséget nyújtani az idei Start Up Guide LIVE rendezvény. Előadások és a válság hatásait minimalizáló vállalkozói stratégiákat feldolgozó workshop keretében fogunk beszélgetni a gazdasági válságok természetrajzáról, a lehetséges finanszírozási és devizagazdálkodási megoldásokról, a válság időszakának meghatározó HR-kérdéseiről és – mivel a válság egyben lehetőség is – az okos üzleti tervezésben, stratégiaalkotásban rejlő potenciális előnyökről.

1. blokk:

15.00.-15.15. Gondoltad volna egy évvel ezelőtt?

Bevezető számokkal, tényekkel – Szenes Gábor alapító, Start Up Guide program

15.15.-15.40. A gazdasági válságok rövid története

Milyen válságok vannak, egy válságban milyen jellemző szakaszok, stációk vannak, milyen lefutással számolhatunk? – Vonnák Balázs (vezető oktatási és kutatási szakértő, MNB)

15.40.-16.00. Külső finanszírozás a válság árnyékában

Milyen új finanszírozási termékek vannak, mire fontos figyelni a cég oldaláról? – Bíró Kármen igazgató, IFKA

16.00. – 16.25. Devizaárfolyamok változása – mit okoz, hogyan védheted ki?

Milyen hatása van az árfolyamváltozásnak, és mivel védekezhetünk ellene? – Jenei Zsolt vállalati treasury szakértő

16.25.-16.45. HR a válságban

Hogyan fog változni a munkaerőpiac a válság hatására? Egy kisvállalkozásban hogyan kezelhetők a személyzeti kérdések egy válságos időszakban? – Nagy Barbara HR szakértő

16.45.-17.10. Válság vagy lehetőség?

Hogyan készülhetünk fel stratégiaalkotással a válságra? Milyen kihívásokra kell felkészülnünk? Lehet-e adaptálódni az új feltételekhez? – Elek Márton stratégiai tanácsadó

2. blokk

17.15.-18.30. Hogyan emelj árat? – workshop

Amikor a többiek költséget vágnak, akkor miért éri meg embert felvenni? Mi az a stratégia, ami kiemel a konkurenseid közül? Miért az alaptevékenységre fókuszálj, ha épp minden bizonytalanná válik? Mi az igazi költségcsökkentés és miért nem az a marketingköltségek megvágása? Miért rúgjam ki ügyfeleim egy részét ilyenkor és hogyan fogadtassak el a többiekkel és újakkal magasabb árat?

A workshopot Elek Márton stratégiai tanácsadó és Szenes Gábor alapító, Start up Guide program tartják.