Új időszaki kiállítás mutatja be Josef Hoffmann munkáját, a Pikler-villát

2022.07.31. 14:52

Már látogatható az Iparművészeti Múzeum új, Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: A Pikler-villa című időszaki kiállítása. A múzeum világhírű szecessziós gyűjteményének otthont adó Ráth György-villában rendezett tárlat a századfordulós bécsi művészet e kivételes magyarországi emlékének hangulatát idézi fel a Museum für angewandte Kunst (MAK) archívumából és hazai magángyűjteményekből kölcsönzött fotók és egykori berendezési tárgyak segítségével.

A Pikler-villa valódi összművészeti alkotás: teljes építészeti és belsőépítészeti kialakítása, sőt kertjének kompozíciója is Josef Hoffmann elgondolásai nyomán és a Wiener Werkstätte közreműködésével készült. Pikler-villa az egyetlen budapesti villaépület, amelynek tervezője nem magyar építész volt.

„Míg a neves jogászprofesszor, Pikler Gyula Trombitás úti nyaralójának külső megjelenése egészen modern és visszafogott, addig belső terei meglepően változatosak voltak: a legapróbb részletekig és a legnagyobb gondossággal megtervezett lakótereit dekoratív falfestések, textíliák, színesen festett bútorok és különleges világítótestek kavalkádja jellemezte.” – emelte ki Horányi Éva, a kiállítás kurátora.

Josef Hoffmann kitűnő építész, zseniális designer, az ornamentika virtuóza, lebilincselő oktató és eredményes vállalkozó volt egy személyben. Akár épületeket, enteriőröket, vagy egyedi, kézműves dísztárgyakat, akár tömeggyártásra szánt használati tárgyakat tervezett, minden feladatot műalkotásként kezelt.

A történeti stílusokat mellőző, a funkciót előtérbe helyező és a formai tisztaságot finom dekorativitással ötvöző szemléletével új esztétikai minőséget teremtett, amely kiindulópontja lett a tárgykultúra reformját hozó modern törekvéseknek. Több mint 60 évet felölelő alkotói pályája során utánozhatatlan ízléssel és átgondoltsággal létrehozott, elegáns alkotásait ma már az építészet és iparművészet csúcsteljesítményeiként értékeljük.

A kiállítás 2022. szeptember 25-ig látogatható a Ráth György villában. A belépés minden kedden és pénteken 17 és 18 óra között ingyenes.