Újabb New European Bauhaus kiállítás nyílt Budapesten

2022.04.23. 08:36

2022. április 21-én nyitott meg az Egy új Bauhaus felé című kiállítás, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaismereti Tanszék II. évfolyamos hallgatóinak munkáit mutatja be a New European Bauhaus nemzetközi eseménysorozat részeként. A tárlat a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Andrássy úti kiállítótermében, május 5-éig látogatható.

A Magyar Design Kulturális Alapítvány (MDKA)  2022. tavaszi kiállításával építész és terméktervező hallgatók alkotásaival kapcsolódik be a New European Bauhaus (NEB) nemzetközi programjába. A kiállított művek első csoportja az eredeti Bauhaus iskola oktatási szemléletét idézi meg. A kiállítás kurátora Sebestény Ferenc DLA, az MDKA elnöke.

 A műveket Moholy-Nagy László alkotásai inspirálják – a formák absztrakciója, a többszöri dimenzióváltás, az alkotói megközelítés szabadsága, a kísérletező szellem mind olyan fogalmak, amelyeket a Bauhaus iskola tanárai, köztünk Moholy-Nagy tettek az építész és designerképzés irányelveivé. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Rajzi és Formatervezési Tanszékének hallgatói az eredeti absztrakt művek kétdimenzióból a háromdimenzióba történő transzformálásával architektonikus modelleket hoztak létre, amelyek építészeti megközelítésű kompozíciókhoz vezetnek.

A második műcsoport olyan, ezen az alkalmon született terveket mutat be, amelyek később egyetemi feladatokban, TDK- és diplomadolgozatokban fejlődtek tovább, s amelyek az Új Európai Bauhaus (NEB) célkitűzései és vezérgondolatai – szép, fenntartható, közös –, valamint a magyar keretprogram hívószavai, amelyek a – folyók, hidak, piacterek – köré szerveződnek.

A kiállítás 2022. május 5-ig látogatható.

Pontos helyszín: 1061 Budapest, Andrássy út 6. I. em. 

Bővebb információ a kiállításról elérhető az MDKA honlapján.

A New European Bauhaus kezdeményezéséről itt olvashatók részletek.